2015. augusztus 6., csütörtök

Döntés előtt a végzősök

Merre tovább?

Fiatal líceumi, egyetemi és mesteris végzősöket kérdeztünk jövőbeli terveikről és vannak olyanok, akik mindenképpen haza szeretnének jönni és Erdővidék javára fordítani megszerzett tudásukat. Azonban vannak olyanok is, akiknek fogalma sincs, hogyan, merre indítsák el életüket, karrierjüket.

Cocean Richárd 19 éves baróti fiatal, most érettségizik. A Baróti Szabó Dávid Technikai Líceumban Turizmus szakon végzett a nyáron, amit azért választott, mert a lehetőségek közül ez állt hozzá a legközelebb. Sikeres érettségi esetén mindenképpen szeretne továbbtanulni Székelyudvarhelyen vendéglátói főiskolán. Tanulmányai elvégezte után pincérként szeretne dolgozni, még nem tudja, hol tud majd elhelyezkedni, de előbb-utóbb vissza akar térni szülőföldjére. Richárd a líceum elvégzése alatt többször gyakornokoskodott a baróti Party Pub étteremben, múlt nyáron pedig önkéntesen dolgozott ott, mert megszerette az ottani munkát.

Farkas Aba 23 éves székelyszáldobosi fiatal a Baróti Szabó Dávid Technikai Líceum Matematika-Informatika szakán végzett, érettségi után pedig a brassói Transilvania Egyetem Automatizálás és alkalmazott informatika szakára nyert felvételt. Ezt a szakot szülői javaslatra választotta. Idén végez az egyetemmel, de nem tervezi tanulmányait tovább folytatni. Semmilyen terve nincsen az egyetem befejezése után, sőt, abban sem biztos, hogy idén államvizsgázik. Mivel ő nem látja szakmája alkalmazhatóságát Erdővidéken, ezért nem tervez hazajönni, amennyiben a szakmájában szeretne dolgozni.

Bálint Noémi 24 éves baróti lány, a Baróti Szabó Dávid Technikai Líceum Matematika-Informatika szakán végzett 2010-ben, utána felvételt nyert a csíkszeredai Sapientie Erdélyi Magyar Tudományegyetem Könyvelés és gazdasági informatika szakára, melyet 2013-ban fejezett be államvizsgával. Elmondása szerint azért választotta a csíkszeredai egyetemet, mert egyrészt közel van (egy órás autóút Baróttól), másrészt viszont, amit fontos szempontnak tartott, magyar nyelven tanulhatott. Tanulmányait megszakítás nélkül folytatta a budapesti Corvinus Egyetem kihelyezett tagozatán Vezetés és szervezés mesteri szakon Csíkszeredában. Noémi jelenleg egy bankban dolgozik könyvelőként, azelőtt helyettesítő óvónőként dolgozott. Valószínűleg Barótra a közeljövőben nem fog hazatérni, de továbbra is Erdélyben szeretne élni.

Ratkay Kriszta 18 éves baróti lány, a Baróti Szabó Dávid Technikai Líceum Társadalomtudomány szakán végzett idén nyáron. Ezt a szakot a nyelvek iránti szeretete és érdeklődése miatt választotta, mivel ebben az osztályban nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek oktatására. Sikeres érettségi után tanulmányait mindenképpen szeretné folytatni, de, mint mondta, jelenleg az érettségi az első, arra kell koncentrálnia. Felvételizni szeretne a brassói Transilvania Egyetem Angol-német tolmács és fordító szakára. Tanulmányai elvégzése után mindenképpen szeretne hazajönni Erdővidékre, nagyon sok terve van, de akár angol vagy német nyelvet is tanítana az egyik erdővidéki iskolában.

Máthé Rita 23 éves nagybaconi lány, a Baróti Szabó Dávid Technikai Líceum Matematika-informatika szakán végzett, majd, mivel rendőriskolás tervei nem jöttek össze, felvételi előtt néhány héttel döntötte el, hogy nővére, Máthé Edith példáját követi, aki Marketinget tanult Iasi-ban. Rita nem ment el olyan messze, a brassói Transilvania egyetemre iratkozott be és államvizsgával végezte el 2013-ban. Azonnal visszairatkozott mesterizni, melyet idén nyáron fejez be disszertációs vizsgával. Tanulmányait nem kívánja folytatni, de nem utasítja vissza a jó lehetőségeket. Munkát szeretne keresni, mint minden végzős diák, saját lábára állni. Erdővidéken nem tud elhelyezkedni ebben a szakmában, mivel itt nincsenek nagy cégek, amelyek marketingest alkalmaznának, nem fog hazajönni. Még alapszakkal talán volna pár munkahely számára, úgy látja, hogy a mesteri diplomával a kezében messzebb több lehetőség ígérkezik, sajnálja elhagyni Erdővidéket, hiszen itt született és nőtt fel.

Varga Manassé 23 éves bardoci fiatal, 2010-ben végzett a Baróti Szabó Dávid Technikai Líceum Turisztika szakán. Érettségi után a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Turizmusföldrajz szakára nyert felvételt, amelyet 2013-ban államvizsgával zárt le. Azonnal visszairatkozott mesteri szakra ugyancsak a kolozsvári BBTE keretein belül, melyet idén nyáron fejez be. Nyárra haza akar jönni, kiszabadulni a nagyváros zajából és kitalálni, hogyan tovább.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése