2012. szeptember 26., szerda

Nagyajta zenei múltja

Megjelent: Háromszék 2011.07.18

A fellépők – a sepsiszentgyörgyi Kriza János Unitárius Vegyes Kar, a székelyderzsi Kornis Kata Asszonykórus, a baróti Zathureczky Gyula Református Vegyes Kar és a házigazda daloskör – az unitárius templomban Fekete Levente lelkésztől kaptak lelki támogatást, majd a magyar himnusz közös eléneklését követően a temetőben Boda Samu, Ütő Lajos, Erdős Mihály, Gazdag Miklós és Molnos Lajos egykori karnagyok sírjánál hajtottak fejet.
 Tegnap tizenegy órától az unitárius templomban ökumenikus istentiszteletre került sor, a háromszáz éves kő szószék szentelését követően Zsigmond Barna Pál főkonzul, illetve Albert Álmos szenátor mondott rövid beszédet, Tamás Sándor megyeitanács-elnök pedig Háromszék megyezászlaját adta át a közösségnek. A temető bejáratánál emelt székely kapunál Péter Géza mondott méltatóbeszédet, áldást Fekete Levente unitárius, Nagy Károly Kázmér református lelkész és Keresztes Zoltán katolikus plébános szolgáltatott. Bihari Edömér polgármester megköszönte az egyházi és politikai méltóságoknak a részvételt, és egy-egy kis kopjafát, illetve kitűzőt adott ajándékba.
 A délutáni órákban gasztrodélutánra, helyi és környékbeli kézművesek részvételével kirakóvásárra került sor, a gyermekek számára foglalkozást szerveztek, az egy hétig tartó ünnepség pedig TransylMania-koncerttel és gitáresttel zárult.

Az írásos említésének nyolcszáz esztendős évfordulóját ünneplő Nagyajta szombaton a Gazdag Miklós Polgári Daloskör megalakulásának 130. évfordulója alkalmából szervezett kórustalalkozónak adott otthont.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése