2012. október 25., csütörtök

Felavatták a Holnaposok szoborcsoportját Nagyváradon



            Ady Endrét, Juhász Gyulát, Dutka Ákost és Emőd Tamást ábrázolja a csütörtökön a nagyváradi belvárosban felavatott Holnaposok szoborcsoport.
            Több mint százan jöttek el részt venni a rövid, de annál szebb ünnepségen. Miután a város polgármestere, Ilie Bolojan és Bíró Rozália, volt alpolgármester lehúzták
 a leplet a szoborcsoportról, Bolojan köszönetet mondott a nagyváradi önkormányzat valamint a Partiumi Alapítvány közös támogatásáért, Deák Árpád képzőművésznek, aki megalkotta ezt a szimbólumot, a nagyváradi RMDSZ-nek, valamint a volt alpolgármesternek, Bíró Rozáliának. „Kettős jelentése van ennek a nagyszerű alkotásnak, először is szimbolizálja tiszteletünket minden maradandó magyar tett iránt, valamint egy kapcsolatot jelent a két nemzet közt. Ez egy interaktív emlékmű, mivel a négy Holnapos mellett bárki helyet foglalhat az üresen hagyott ötödik széken. Két éven belül szeretnénk javításokat eszközölni ezen a területen, hogy ez az egész sokkal szebb lehessen majd” – mondta a polgármester.
            Bíró Rozália, volt alpolgármester elmondta, hosszú út vezetett az emlékmű megvalósításához. Ecsetelte, milyen nehézségek árán sikerült létrehozni ezt a maradandó szimbólumot. Köszönetet mondott Deák Árpád képzőművész úrnak, továbbá az Ady Endre társaságnak, akik minden nap tesznek érte, hogy nagyjaink emléke tovább éljen. „Arra sarkall minket ez a szoborcsoport, a Holnaposok emléke, hogy gondoskodjunk, tegyünk egy élhetőbb holnapért” – fűzte hozzá a volt alpolgármester-asszony.
            Deák Árpád, a szoborcsoport alkotója nem kívánt felszólalni, viszont örömmel fogadta a gratulációk sorát. „Holtad után is lesz egy szék számodra Váradon” – mondta az egyik gratuláló férfi, utalva az üresen hagyott székre.
            A beszédek után egy-egy fotó erejéig mindkét elöljáró, de még Deák Árpád képzőművész is helyet foglalt a Holnaposok közt üresen hagyott széken. Bárki helyet foglalhat ama széken, ha nem is csak egy fénykép erejéig, hanem átélve az alkotás szellemét, a tenni akarásét, vagy csak szeretne egy pillanatig elgondolkodni a múlt nagy személyiségeinek tettein.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése