2013. október 16., szerda

Érettségiről tanévkezdéskor

Bizakodva tekintenek az érettségire a 2013-2014-es tanév végzősei. Gyengének tartják az utóbbi évek eredményeit, de szerintük tanulással és céltudatos felkészüléssel meg lehet szerezni az átmenő osztályzatokat. Három tizenkettedikes diákot kérdeztünk meg a témáról.  
            László Laura, 18 éves, turisztika szakos diák szerint az eredmények gyengék, gond van a diákok hozzáállásával, de sokat számít a felkészítő pedagógus segítsége is. „A tanárok nem tudnak levizsgázni diákjaik helyett, de segíthetnek megérteni a leadott anyagot, ami sokszor nem érthető számunkra. Ha a diák komolyan meg akarja szerezni a diplomát, és tudatosan készül az érettségire, akkor születhetnek jobb eredmények is” – mondta. Elképzelése szerint több időt fog tanulásra fordítani, megpróbál jobban odafigyelni a tanórai magyarázatra, esetleg külön felkészítő órákat vesz, ha szükségesnek érzi, Román Nyelv és Irodalomból és Matematikából. „Jövőre is ugyanilyen gyenge eredmények várhatóak, nem lesz változás ezen a téren. Motiválni kellene a diákokat, mondjuk rövidebb leckékkel, melyekhez nagyobb kedvvel állnánk tanulni”.
            Nyikó Anetta, 18 éves, matematika-informatika szakos diák szerint gyengék az idei eredmények is, „de úgy vélem, hogy aki komolyan odaállt az egészhez, annak sikerült is. A felkészülés szerintem már az első osztálytól indul. Fokozatosan kéne tanítani és tanulni, nem csak felmérő dolgozatokra és nem csak az érettségi előtt pár hónappal. Igaz, az elvárások túl magasak, de a diákok meg túl lazán veszik az egész folyamatot. Nincsenek kitűzött céljaik, hanem egyik napról a másikra élnek. Motiválni kellene a végzősöket, mutatni nekik egy biztosabb jövőképet, itt konkrétan a munkahelyekre értem, minek tanuljon egy diák, ha tudja, itthon úgysem talál majd munkahelyet? Sajnos az országban nincs esélyünk érvényesülni, külföldi mezőmunkához pedig nem szükséges diploma” – mondta. „Másfelől viszont nem vagyok benne biztos, hogy minden diák iskolába való, mert vannak olyanok, akiknek a magaviseletével komoly gondok vannak. A tanügybe is olyan tanárok kerülnek be, akik nem oda valóak, az egész országban a tanári szakma a lehető legalacsonyabb szintre süllyedt, mert az megy manapság tanárnak, aki nem tud máshová menni. Szóval, az én meglátásom szerint ez az oka a gyenge érettségi eredményeknek” – fűzte hozzá.
Az érettségi vizsgára való felkészülés egy hosszú folyamat, amit időben meg kell kezdeni, állítja, ő már tavaly elkezdte kidolgozni a Román Nyelv és Irodalom, illetve a Matematika tételeket. Emellett ugyanolyan fontosnak tartja a stressz-helyzetek megfelelő kezelését is, mivel a túlzott stressz csökkenti a teljesítményt. Jövőre a videokamerák mellé lehallgató készülékeket is fognak telepíteni a vizsgatermekbe – ezzel is próbálják kiszűrni a csalásokat – ami még tovább fokozhatja majd a vizsgázók idegességét.
Soós Ildikó, 18 éves, matematika-informatika szakos diák pozitívan szemléli a helyzetet, „Idén jobbak az eredmények, mint tavaly, remélem jövőre még jobbak lesznek, bár drasztikusan nem fog nőni a sikeres vizsgázók száma, de a diákok komolyabban veszik az érettségit, tanulnak, 40%-os sikert a mi iskolánk is elérhet következő alkalommal” – mondta. Múlt évben összesen harminc diáknak sikerült megírni az átmenő osztályzathoz szükséges dolgozatokat, míg idén a két vizsgaidőszakot összevéve ötvenhatnak, ami mindenképpen haladásnak számít. (a szerk. megj.) Évfolyamtársainak az tanácsolja, hogy vegyék komolyan, tanuljanak sokat, ha a szaktanár nem nyújt elegendő segítséget, akkor próbálják meg önerőből kihozni a maximumot önmagukból.
A vélemények megoszlanak az alacsony sikerrátát illetően, viszont abban mind egyetértenek, hogy, tanulni, folyamatosan készülni kell a siker érdekében.


Bardocz Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése