2015. március 2., hétfő

Megkezdődött az iratkozás az előkészítő és első osztályokba

Az előkészítő és első osztályokba hétfőtől, azaz 2015. február 23.-tól lehet iratkozni, március 13-ig a körzeti iskolában, de online is kitölthető a kérés. Március 20-21-én az iskolák kifüggesztik a beíratott gyerekek listáját, amely a főtanfelügyelőségek honlapján is megtekinthető lesz.  A szabadon maradt helyeket a beiratkozás következő fordulójában, március 24 és április 3 között osztják szét azok között a beiratkozó gyerekek között, akik nem laknak az iskola körzetében. Az elfogadott jelentkezők listáját április 10-én teszik közzé. Ha a szülőknek nem sikerült a gyermekeiket beíratniuk az első két fordulóban, a főtanfelügyelőséghez fordulhatnak április 14 és 17 között. Azokat a 7 évet betöltött gyermekeket, akik a 2014-2015-ös tanévben nem jártak előkészítő osztályba, az első osztályba kell beíratni. A második fordulóban előnyt élveznek egy adott iskolában azok a gyermekek, akik valamilyen tekintetben hátrányos helyzetűek (árvák, egyszülős családból származnak, valamilyen fogyatékosságuk van), vagy testvérük is abba az iskolába jár.
A Gaál Mózes általános iskolába és a hozzá tartozó iskolákba iratkozni a baróti iskola titkárságán lehet. Előkészítő osztályba iratkozhatnak azon gyermekek, akik betöltik a 6 évet 2015. augusztus 31.-ig, valamint akik szeptember 1. és december 31. között töltik be és megfelelőnek bizonyultak a pszichoszomatikus felmérésen, illetve, speciális esetekben, kérésre azok, akik december 31. után töltik be a 6 évet, de megfeleltek a felmérésen. Első osztályba iratkozhatnak, azok, akik 7 évet töltenek 2015, augusztus 31-ig. A gyermeket a szülő íratja be az iskolába. Az iskola beír minden olyan diákot, amelynek lakhelye az adott településen van. A szabad helyekre, ha marad, iratkozhatnak más településen lakó gyermekek is.

 „A pszichoszomatikus felmérést Vida Enikő pszichológus végzi, aki felméri a baróti és a hozzá tartozó falvakbeli, illetve a bardoci és a hozzá tartozó falvakbeli gyerekeket. Egy játékos tesztről van szó, ahol azt figyelik, mennyire érett a gyerek, képes lesz-e  sikeresen elvégezni a nulladik osztályt. Általában a gyerekek legnagyobb része igen, de vannak olyan problémás gyerekek, akik még nincsenek megérve arra, hogy el tudják végezni. Ilyen esetben javasoljuk, hogy maradjon még egy évet az óvodában”- mondta Zajzon Csaba, az intézmény igazgatója. A pszichoszomatikus felmérés szülői kérésre történik, előzetes időpont-egyeztetés alapján. A baróti és hozzá tartozó településekről érkező gyermekek szülei a 0267377734-es telefonszámon kérhetnek időpontot. Bővebb információkét látogassák meg a www.gaalmozes.ro honlapot, ahol magyar nyelven tájékozódhatnak, köszönet érte az igazgató úrnak, illetve román nyelven a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség honlapján (https://isj.educv.ro/ ). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése