2015. április 13., hétfő

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzéseiAz 1999-ben megjelent kötet elbeszélője egy tizenöt éves fiú, Charlie, aki az iskolai év kezdetekor leveleket kezd írni egy ismeretlennek, azzal a céllal, hogy megossza vele mindennapjait. A fiú retteg a középiskolától, kívülről szemléli az eseményeket és túl sokat gondolkodik. Hamarosan megismerkedik egy végzős testvérpárral, Patrick és Sam, akikkel aztán lépésről-lépésre kinyílik előtte a világ, új tapasztalatokat szerez. Rájön, a középiskola nem is olyan szörnyű, mint ahogy azt ő elképzelte. Charlie beleszeret Sam-be, aki viszont azonnal megmondja, túl fiatal hozzá. A testvérek elviszik őt egy buliba, ahol először fogyaszt drogot, itt ismerkedik meg Mary Elizabeth-tel, akit később randevúra hív. A fiú nem érzi jól magát a lánnyal, mégse mondja ezt el neki, engedi, hogy magukkal sodorják az események és szempillantás alatt járni kezdenek. Mindeközben Charlie ügyesen teljesít az iskolában, az új irodalomtanár tanterven kívüli köteteket ad neki elolvasásra, amelyekről esszét kell írnia. A tanár okosnak és tehetségesnek látja a fiút, bár ő nem érti, mitől másabb, mint a többiek. Nem sokkal a karácsonyi parti után, amikor a baráti kör titkos Mikulást játszott és Charlie mindenkinek vett valami figyelmes ajándékot, egy bulin megsérti barátnőjét, amikor megkérdezik tőle, szerinte ki a legszebb lány a szobában. A fiú már nagyon véget akart vetni a kapcsolatának és erre elérkezettnek látta az időt, így Sam-et mondta. Hosszú hetekig hagyták magára s csak akkor került vissza a csoportba, amikor Patrick párjának apja rajtakapta őket és eltiltotta tőle a fiát. Charlie ekkor teljes vállszélességgel barátja mellett áll, amit mindenki nagyra értékel. Az iskolai év a végéhez ér, a végzősök elballagnak, érettségiznek, ő pedig befejezi a kilencedik osztályt. Amikor Sam-nek segít pakolni a búcsú bulija után, fény derül a rejtett érzelmekre, kölcsönösen rajonganak egymásért. Amint Sam és Patrick elhajtanak autójukkal az egyetemre, Charlie úgy érzi, elhagyták őt, senkije nincsen. Ismét olyan lelkiállapotba kerül, mint nagynénje, Helen halála után. Sokkszerű állapotba kerül, kórházba szállítják és kiderül az, amiért a srác annyira megváltozott Helen nénikéje halála óta. Nemcsak saját magát okolta a baleset miatt, mert neki ment el ajándékot venni, kettőt, egyet a szülinapjára és egyet karácsonyra (december 25-én született), hanem az is kiderült, hogy a néni szexuálisan bántalmazta őt. Gyakori olyan esetekben, amikor bántalmaznak valakit, Helen nénit verte az élettára, ő alkoholfüggő lett, aztán odaköltözött Charliékhoz. A többhetes kezelés után a srác megint jól van, és izgatottan készül a középiskola második évére. Szülei csak ekkor szembesülnek a szomorú tényekkel s azonnal megértik fiúk néha fura viselkedését.

A regény egy lelkileg sérült fiatal fiút mutat be, akinek nehezére esik normálisan viselkedni, egyáltalán élni az életét. Olvasása közben sejtjük, valami különleges kapcsolat lehetett a főszereplő és nénikéje között, de annak kimondására nem kerül sor, az olvasónak magának kell összeállítania az apró részletekből a teljes képet. Ha valami vidámra vágyunk, ne ezt a könyvet olvassuk. Viszont, ha látni akarjuk, amint ez a sérült fiatal srác barátokra lel s lassanként beilleszkedik a társadalomba, új dolgokat próbál ki, boldog lesz, akkor ajánlom bátran.  Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Az 1999-ben megjelent kötet elbeszélője egy tizenöt éves fiú, Charlie, aki az iskolai év kezdetekor leveleket kezd írni egy ismeretlennek, azzal a céllal, hogy megossza vele mindennapjait. A fiú retteg a középiskolától, kívülről szemléli az eseményeket és túl sokat gondolkodik. Hamarosan megismerkedik egy végzős testvérpárral, Patrick és Sam, akikkel aztán lépésről-lépésre kinyílik előtte a világ, új tapasztalatokat szerez. Rájön, a középiskola nem is olyan szörnyű, mint ahogy azt ő elképzelte. Charlie beleszeret Sam-be, aki viszont azonnal megmondja, túl fiatal hozzá. A testvérek elviszik őt egy buliba, ahol először fogyaszt drogot, itt ismerkedik meg Mary Elizabeth-tel, akit később randevúra hív. A fiú nem érzi jól magát a lánnyal, mégse mondja ezt el neki, engedi, hogy magukkal sodorják az események és szempillantás alatt járni kezdenek. Mindeközben Charlie ügyesen teljesít az iskolában, az új irodalomtanár tanterven kívüli köteteket ad neki elolvasásra, amelyekről esszét kell írnia. A tanár okosnak és tehetségesnek látja a fiút, bár ő nem érti, mitől másabb, mint a többiek. Nem sokkal a karácsonyi parti után, amikor a baráti kör titkos Mikulást játszott és Charlie mindenkinek vett valami figyelmes ajándékot, egy bulin megsérti barátnőjét, amikor megkérdezik tőle, szerinte ki a legszebb lány a szobában. A fiú már nagyon véget akart vetni a kapcsolatának és erre elérkezettnek látta az időt, így Sam-et mondta. Hosszú hetekig hagyták magára s csak akkor került vissza a csoportba, amikor Patrick párjának apja rajtakapta őket és eltiltotta tőle a fiát. Charlie ekkor teljes vállszélességgel barátja mellett áll, amit mindenki nagyra értékel. Az iskolai év a végéhez ér, a végzősök elballagnak, érettségiznek, ő pedig befejezi a kilencedik osztályt. Amikor Sam-nek segít pakolni a búcsú bulija után, fény derül a rejtett érzelmekre, kölcsönösen rajonganak egymásért. Amint Sam és Patrick elhajtanak autójukkal az egyetemre, Charlie úgy érzi, elhagyták őt, senkije nincsen. Ismét olyan lelkiállapotba kerül, mint nagynénje, Helen halála után. Sokkszerű állapotba kerül, kórházba szállítják és kiderül az, amiért a srác annyira megváltozott Helen nénikéje halála óta. Nemcsak saját magát okolta a baleset miatt, mert neki ment el ajándékot venni, kettőt, egyet a szülinapjára és egyet karácsonyra (december 25-én született), hanem az is kiderült, hogy a néni szexuálisan bántalmazta őt. Gyakori olyan esetekben, amikor bántalmaznak valakit, Helen nénit verte az élettára, ő alkoholfüggő lett, aztán odaköltözött Charliékhoz. A többhetes kezelés után a srác megint jól van, és izgatottan készül a középiskola második évére. Szülei csak ekkor szembesülnek a szomorú tényekkel s azonnal megértik fiúk néha fura viselkedését.
A regény egy lelkileg sérült fiatal fiút mutat be, akinek nehezére esik normálisan viselkedni, egyáltalán élni az életét. Olvasása közben sejtjük, valami különleges kapcsolat lehetett a főszereplő és nénikéje között, de annak kimondására nem kerül sor, az olvasónak magának kell összeállítania az apró részletekből a teljes képet. Ha valami vidámra vágyunk, ne ezt a könyvet olvassuk. Viszont, ha látni akarjuk, amint ez a sérült fiatal srác barátokra lel s lassanként beilleszkedik a társadalomba, új dolgokat próbál ki, boldog lesz, akkor ajánlom bátran.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése