2015. január 26., hétfő

Animációs világnap a baróti unitárius templomban

A baróti unitárius nőszövetség és a sepsiszentgyörgyi Cabiria Filmklub Animációs világnapott szervezett a baróti unitárius egyházközségben október 28-án.
Az érdeklődök díjnyertes lengyel rajzfilmeket nézhettek meg, amelyeket Melkuhn Andrea, a Cabiria vezetője küldött lemezen a nőszövetségnek. Háromszázötven, a múlt század közepétől najainkig elkészített animációs filmcsomagról van szó, amelyből a nőszövetség elnöke, Demeter Mária, egy órányi anyagot válogatott ki megnézésre. A kezdetlegestől a modernebbekig, a fekete fehértől a színesig terjedt a választék. A lengyel nyelvű rajzfilmeket nem volt nehéz megérteni, hála a mozgóképeknek (meg az angol nyelvű feliratnak). A vetítésre nem csak a gyermekek voltak kiváncsiak, szép számban jelentek meg felnőtt és idősebb nézők is, akik ugyanúgy élvezték a néha vicces filmeket. Két levetített film között visszaemlékeztek gyermekkoruk kedvenc rajzfilmjeire, illetve megbeszélték a látottakat.

116 éve, 1892. október 28-án vetített először rajzolt mozgóképeket a falra egy Émile Reynaud nevű ambiciózus francia mérnök kis párizsi mozijában, ezért 2002-ben az évforduló tiszteletére ezt a napot nevezte ki a Nemzetközi Animációs Szövetség az animáció világnapjának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése