2015. január 26., hétfő

Változik a világ

Eddig példátlan események határozzák meg az erdélyi magyarok mindennapjait. Vasárnap este kiderült, többségben az urnákhoz járuló magyarok szavazták meg a szász Klaus Johannis-t Románia elnökévé. A másik esemény sokkal inkább a bulvár kategóriába illik bele, először a valóságshow-k történetében, erdélyi (erdővidéki) résztvevője van a Big Brother-szerű magyar valóságshownak. 
Akartuk, hogy Johannis kerüljön a cotroceni palotába. Ezért meg is tettünk minden tőlünk telhetőt, rekordszámban mentünk el szavazni, Kovászna megyében a szavazásra jogosultak 49,87 százaléka. Olyanok is, akik az első fordulóban nem, olyanok is, akik már régen nem. Foggal-körömmel ragaszkodtunk a szász jelölthöz. Két hete, de intenzívebben a választás előtti pár napban kezdődött meg a kampányolás a legnépszerűbb közösségi portálon, ahol egymást követték a Johannist hirdető profilképek, posztok. Viták kerekedtek kommentek formájában. Egyszeriben mindenki nagyon értett a politikához és állította, az ő döntése a helyes. A választás napján még jobban elharapódzott a dolog az interneten, egymást követték a „Már szavaztam a romániai elnökválasztás második fordulóján” bejegyzések, amiket a népszerű közösségi portál tett lehetővé egyetlen kattintással. Sokkal gyakoribbak voltak a szavazásra bíztató bejegyzések, ezzel is megpróbálván a fiatalok figyelmét felhívni állampolgári jogukra. Volt is látszatja, nem feltétlenül az internetet ellepő felhívásoknak, sokkal inkább a változtatni akarásnak, hiszen szokatlanul magas számban szavaztak a fiatalok. Habár az országos, hatvan százalék feletti részvételtől messze elmarad Kovászna megye, mégis, felénk ez az arány is figyelemfelkeltő. Változtatni akarunk! Az, hogy a remélt jobb jövő megvalósul-e az új elnök decemberi hatalomra lépésével, nem tudhatjuk. De ami rajtunk állt, megtettük. A pesszimisták állítják, semmi nem fog változni, s ha igen, akkor is csak rosszabbra fordul. Ne legyen igazuk. Reméljük, hogy Nagyszeben volt polgármester beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Nem fogadták az erdővidékiek kitörő örömmel a hírt, hogy a baróti születésű Kosza Edina bekerült az Rtl Klub valóságshowjába. Vannak, akik attól tartanak, a hírhedt csatorna megpróbálja lejáratni a lányt s vele együtt vidékünket. Mások viszont állítják, a műsort nem érdekli a szereplők származása, sokkal inkább a különböző impulzusokra való reakciójuk, hogyan viselik a bezártságot. Egy kisebb csoport lelkesen támogatja az erdővidéki lányt, aki álmait ment megvalósítani. Elmondása szerint nem feltétlenül a főnyereményért játszik, sokkal inkább egy normális élet megteremtésének első lépéseként tekint a műsorra. Olyan életre vágyik, amiben nem kell minden kis semmiségért naponta megküzdenie. Egyelőre szimpatikusan indított, egy kedves, küzdeni képes, erős lányt láthattunk a kisfilmekben. Edina hétfő este költözött be a luxusvillába. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése