2015. január 26., hétfő

Fekete péntek

Idén november 21-én tartották országunkban a Black Friday-t, azaz a Fekete Pénteket. A Black Friday Amerikából származik. Ott egy héttel később, a Hálaadás utáni napon tartják, amikor az üzletek hatalmas árleszállítással kedveskednek vásárlóiknak. A legtöbben megragadják ezt az alkalmat és ilyenkor vásárolják meg az ajándékokat szeretteiknek karácsonyra.
A nagyobb cégek már hetekkel ezelőtt megkezdték az árzuhanások hirdetését. Ezzel sikerült felkelteniük az emberek kíváncsiságát. Tudomásom szerint Barótra még nem tette be lábát a Fekete péntek. Szóval, aki nem ment el valamelyik közelebbi városba a kedvezményekért, annak maradtak az online boltok. Volt egy összesítő weboldal, ami egy helyre gyűjtötte az ezen a napon részt vevő webes üzleteket. Innen egy kattintással el lehetett jutni a webáruházakba. Megpróbáltam mindeniket megnézni, kezdve az ismertebbektől, mint a mycloset.ro, fashion days, starshiners, Miniprix, uman, depurtat.ro (ruházati termékek) elefant.ro, evomag.ro, eMag (elektronikai cuccok) egészen a Libris, Nemira-ig (könyvek). Csalódottan tapasztaltam, hogy a ruházati cikkeket ajánló oldalakon az árak, még 5-70%-os kedvezménnyel is magasnak tűntek. Vagy ami olcsó volt, arra nem volt szükségem (pl. nyári ruházat illetve lábbeli). Könyvek területén mindenik oldal kedvező árakat ajánlott. Ennek egyetlen hátulütője, hogy román illetve más idegen nyelvűek voltak. Az elektronikai cikkek területén volt a legnagyobb érdeklődés. Alkalom adódott megvenni azt a valamit, amit már hetek óta nézegettünk, mivel akár 50-70% kedvezményt is adtak rá. Persze meg kell jegyeznem, hogy ebben az esetben érvényesült az „Aki korán kel, aranyat lel” közmondás, mivel több esetben is már reggel kilenc órára kiürült a készlet. Akaratlanul is feltevődik az emberben a kérdés, mekkora lehetett az a készlet, ami nagyjából három óra alatt kiürült. De gondolkodjunk pozitívan, ellenállhatatlanul jelentősek voltak a kedvezmények. A kiszállítás a legtöbb esetben ingyenes volt. Én az eMAG-ról rendeltem, amit már vasárnap délben meg is kaptam. Ugyanez a webáruház péntek délután hat óráig 420,000 terméket adott el, 145 millió lej értékben, köztük 44 autót, beleértve a valaha legdrágábban online eladott árucikket, egy BMW X6-ot 66,500 euróért (295,202 lej).
Nagyobb városokban szinte minden üzlet ajánlott valamennyi kedvezményt vásárlóinak. Csak a katalógusokat lapozgatva lehetett látni, mi az, ami teljesen hiányzik Barótról. Ha egy évben ezen az egy napon adnának valamilyen csekély kedvezményt például a szezonon kívüli vagy a raktárban porosodó árura, azzal talán újabb és újabb klienseket vonzanának be az üzlettulajdonosok.

Karácsonyra újabb vásárlási hullámra lehet számítani, hiszen sokan hagyják utolsó percre a vásárlást. Szintén jelentős kedvezményekre lehet számítani, illetve, a már jól megszokott, év végi tombolákra értékes nyereményekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése